Behandeling

Sportmassage
Triggerpoint
Medical Taping Concept 


Sportmassage

We sporten tegenwoordig steeds vaker, en zoeken daarbij ook steeds meer de grenzen op van wat ons lichaam aan kan. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Als sportmasseur kan ik je daarbij helpen. Een sportmassage is een goed middel om spieren te stimuleren voor een prestatie, en ze sneller te laten herstellen na een inspanning.

Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren. Na het sporten zorgt een massage voor het afvoeren van vocht en afvalstoffen uit de spieren en maakt het de spieren weer soepel. Het resulteert in minder spierpijn, geeft verlichting en ondersteunt het herstel.

Ook als je geen sporter bent kan sportmassage uitkomst bieden bij pijnlijke en vermoeide spieren, zoals een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.


Triggerpoint

Een triggerpoint is een kleine verkramping in de spiervezel die, wanneer deze actief is, pijnklachten kan veroorzaken welke worden afgeleid naar een ander gebied in het lichaam. Deze pijnklachten kunnen uiteenlopen van vage zeurende pijn tot ontzettend heftig. Symptomen van triggerpoints blijven niet alleen beperkt tot pijn maar kunnen ook klachten als gevoelloosheid, tintelingen, overgevoeligheid en een brandend gevoel geven. Ook kunnen triggerpoints fysieke problemen veroorzaken als spierzwakte, coördinatieproblemen, stijfheid, zwelling en een beperkt bewegingsbereik.

        

Triggerpoints kunnen ontstaan door:

 • overbelasting (tennisarm, achillespees klachten)
 • verkeerde houding (RSI/KANS-klachten)
 • stress (hoofdpijn, rugpijn)
 • zware inspanningen
 • medische ingreep
 • ongeluk of een val

Mensen met een zittend beroep en degene die veel computerwerk doen hebben een grote kans om triggerpoints te ontwikkelen. Maar ook beroepen als kapper, schoonheidsspecialist, musicus en sporters hebben een verhoogde kans om triggerpoints te ontwikkelen.

Voor een goed en snel resultaat dient een triggerpoint meerdere malen per dag kort te worden behandeld. Omdat je als cliënt dit zelf het beste kan doen, bestaat de behandeling voor een deel uit de instructie voor zelf behandeling. Periodiek zullen wij een afspraak inplannen waarbij ik de voortgang beoordeel, en zo nodig de behandeling zal aanpassen.


Medical Taping Concept

De basis van deze behandelmethode is in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld met het idee dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar zijn ook bepalend voor bijvoorbeeld bloedcirculatie, lymfe-afvoer, regelen van lichaamstemperatuur, ventilatie en darmwerking. Als spieren niet goed functioneren kan dat diverse klachten geven.

Er werden elastische tapes ontwikkeld die de spieren in hun functie kunnen ondersteunen, zonder de beweging te beperken. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces geprikkeld en het herstel bespoedigd. Inmiddels zijn er steeds meer mogelijkheden van de tape ontdekt, waardoor er nieuwe behandelmogelijkheden zijn ontstaan.

   

Medical tape kan worden toegepast bij:

 • pijnlijke en stijve spieren
 • instabiliteit
 • lokale pijnklachten
 • herstel van blessures 
 • reduceren van vochtophopingen
 • houdingscorrecties
 • overbelastingsklachten 

De medical tape is gemaakt van zuiver katoen met in de lengte richting elastische vezels, waardoor het in de lengte rekbaar is. Het heeft een anti-allergie lijmlaag dat in een speciaal patroon is aangebracht, zodat het geheel zeer goed ventileert. Hierdoor kan de tape voor langere tijd op de huid blijven zitten en komen huidirritaties maar zelden voor.